Droge hoest of slijmhoest? - Bronchostop

Droge hoest of slijmhoest?

Femme dans son divan avec une toux

Bij een verkoudheid zwellen de slijmvliezen van de neus, keel en bijholten. Er wordt een overvloed aan slijm geproduceerd en dit gaat meestal gepaard met heel wat klachten. Vaak heb je last van een loopneus en/of een verstopte neus, moet je niezen en/of hoesten, en dergelijke meer.

Aangezien er slijm vanuit de neusholte in de keel terechtkomt, en het slijm zich ophoopt in de luchtwegen, kan de hoestreflex geactiveerd worden. De hoestreflex is een verdedigingsreflex of natuurlijke reactie van je lichaam om je luchtwegen terug vrij te maken. Bij deze zogenaamde slijmhoest of productieve hoest veroorzaakt het opgehoopte slijm dus het hoesten. Hoesten kan naast het verwijderen van vastzittend slijm ook nog veroorzaakt worden, doordat de slijmvliezen geïrriteerd zijn. In dit geval spreken we van een droge hoest. Hieronder lichten we beide soorten hoesten nog verder in detail toe.

Droge hoest – kriebelhoest

Een droge of kriebelhoest, en ook wel irritatiehoest of een niet-productieve hoest genoemd, is meestal een hoest zonder slijm en kan verschillende oorzaken hebben. Aan het begin of aan het einde van een hoestcyclus kan irritatie van de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen optreden. Droge lucht, vreemde deeltjes zoals stof of allergenen, of virussen en bacteriën kunnen ook de slijmvliezen irriteren. Bij een droge hoest, beland je in een soort van vicieuze cirkel, want hoe meer je hoest, hoe meer je weefsels geïrriteerd worden en dus de hoestreflex blijven activeren. Dit is vooral vervelend ‘s nachts en kan ook wel pijnlijk zijn.

Slijmhoest – Productieve hoest

De eigen slijmlaag van het lichaam, die de bronchiën vochtig houdt en ze beschermt tegen uitdroging bestaat uit verschillende bestanddelen, bijvoorbeeld dode cellen, verschillende eiwitten en witte bloedcellen. In geval van ziekten van de luchtwegen kan zowel de samenstelling als de kleur en consistentie veranderen. Als de slijmproductie toeneemt, probeert het lichaam het overtollige slijm uit de bronchieën te verwijderen door te hoesten en zo de luchtwegen terug vrij te maken. Het slijm wordt opgehoest in de mondholte waar het kan worden ingeslikt of worden uitgespuugd.

Welke soort hoest heb ik?
Het is niet altijd gemakkelijk om te weten welke soort hoest je hebt. Onderzoek heeft aangetoond dat maar liefst 72% van de mensen niet weet welk type hoest ze hebben.¹

Je hoeft je echter geen zorgen meer te maken over welk type hoest je hebt, want Broncho 2 in 1 verlicht zowel een droge hoest als een slijmhoest tijdens de verkoudheid.
Broncho 2 in 1 kalmeert de hoestreflex in stadia van droge en vastzittende hoest door de hoestreceptoren te bedekken met een beschermende laag.